تربیت اخلاقی درهنگام اهدای جایزه
در یکی ازمسابقات که به جای جایزه به کودکان کارت امتیاز میدادیم کودکی تقریبا 8 یا 9 ساله برنده فینال مسابقه ما شد و قرار بود که به او پنج کارت 10 امتیازی بدهیم ولی مناسب دیدم که قبل از اهدای جایزه از این موقعیت یک استفاده تربیتی کنم .
لذا ان ایام که مقارن با ایام محرم و شهادت اباعبدلله الحسین بود اهدای جایزه را با یک پیام حسینی پیوند زدم و گفتم
شما الان برنده نهایی مسابقه ما هستید و میتوانید این پنج کارت را بگیرید و بروید و یا اگر میخواهید میتوانید یک کار دیگر هم انجام دهید که یک تیر و دو نشان باشد و ان اینکه یکی از کارت های امتیاز را برای خودتان بردارید و چهار کارت دیگر را به چهار نفر دیگر از دوستانتان اهدا کنید که در این صورت قلبیک نفر مسلمان دیگررا هم خوشحال کرده باشید.
همچنان که امام حسین سعی درکمک و خوشحال کردن برادران دینی شان به شیوه های مختلف داشتند یکی را با کمک های مالی خوشحال می کردند یکی را با اموزش دادن مسائل دین خوشحال می کردند و یکی را با رفتار مودبانه خویش خوشحال می کردند و ...خیلی موارد دیگر که در زندگی این بزرگواران بسیار زیاد دیده میشد
حالا شما که برنده مسابقه ما هستید کدام را ه را انتخاب می کنید ایا دوست دارید تمام پنج کارت را برای خودتان بردارید و فقط خودتان با خوشحالی از برنامه ما خارج شوید یا اینکه دوست دارید راه امام حسین رابا خوشحال کردن چهار نفر دیگر ادامه دهید اختیار با خودت هست .
در این لحظه دیدم که ان شخص با کمال میل گفت دوست دارم دیگران را هم خوشحال کنم که حضار در جلسه هم یک فریاد شادی سر کشیدند و به او گفتم بهترین انتخاب را کردی زیرا خودت ببین ایا چیزی با این خوشحالی دیگران برابری میکند افرین به تو که نشان دادی که در عمل واقعا عاشق امام حسین و راه و رسم زندگی او هستی و به بچه هاگفتم یک تشویق بلند او را کنند .
ودر پایان هم از او خواستم که ان چهار نفر دیگر را هم خودش انتخاب کند.
ادامه برنامه تربیتی با شرکت کنندگان
در ادامه کار وقتی درس از خود گذشتگی و فقط به فکر خود نبودن را با شخص برنده مسابقه انجام دادم حالا یک فرصت طلایی دیگر جهت انتقال عملی همین پیام با حضار در جلسه پیش امده بود زیرا وقتی به شخص برنده گفتم که میتوانی چهار نفر دیگر را جهت اهدای کارت امتیاز خود به انان انتخاب کنی دیدم که تمام بچه ها داد میزنند که منوانتخاب کن .
در همین هنگام رو به حضار کردم و گفتم ببیند همین خوشحالی شما و فریادی که میزنی به خاطر اینست که یک نفر قصد دارد شما را خوشحال کند حالا میخواهم ببینم ایا خودت هم حاضری این کار را برای دیگران انجام دهید یا نه فقط منتظر هستید که دیگران شما را خوشحال کنند .
حالا انهایی که دوست دارند کارت امتیاز برای انان باشد وکسی را خوشحال نکنند میتوانند دستشان را بالا برند و انهایی که دوست دارند دیگران را خوشحال کنند دست هایشان پایین باشد که در ان هنگام در اوج ناباوری دیدم که همه دستها پایین امد .
البته ممکن است برای مربیان این سوال پیش اید که اگر ما این کار را کردیم و بعضی ها دستشان را بالا اوردند چه کنیم.
که جواب این سوال اینست که
نوع بیان مربی در هنگام بیان پیشنهاد اخلاقی برای کودکان بسیار مهم است یعنی مربی باید موارد زیر را در بیانش رعایت کند
درنحوه صحبت کردن که بطور اهسته و متین و با صوتی ملایم و تاثیر گذار باشد
ودررعایت چینش کلمات یعنی استفاده از کلمات تاثیر گذار اخلاقی بر کودکان
مانند اینکه واقعا چقدر حاضریم زندگی و رفتارمان را شبیه امام حسین کنیم برای امتحان خودمان میتوانیم از همین امروز و از همین حالا با خوشحال کردن دوستمان شروع کنیم
و در نوع نگاه عطوفانه به تمام مخاطبان
و با سکوتی که در کل جلسه حاکم میکند
یک فضای معنوی ایجاد کندکه مخاطب را تحت تاثیر خود قرار دهد که با دادن یک پیشنهاد اخلاقی کودکان همه و یا اکثرا همان کاری را کنند که توقع داریم.